Cruitive logo

Hur ska man förhålla sig till AI inom rekrytering? Vi reder ut många frågetecken!

Artificiell intelligens (AI) håller på att omforma rekryteringslandskapet. Från förbättrad kandidatmatchning till minskad bias och effektivare processer, men är verkligen alla nya AI-lösningar så bra som de uppger sig för att vara? Kommer fysiska HR-praktiker att bytas ut mot helt och hållet AI-drivna rekryteringsprocesser? Vi vrider och vänder på dessa funderingar nedan.

Publicerad 2024-07-26

AI:s roll i rekryteringsarbetet

Rekryteringsbranschen står inför en spännande transformation, där artificiell intelligens (AI) spelar en allt viktigare roll. Låt oss utforska hur AI kan förändra olika aspekter av rekryteringsprocessen och vad HR-praktiker bör tänka på när de orienterar sig bland alla AI-lösningar- och funktioner som finns tillgängliga.

Nyttan och potentialen med AI i rekryteringsbranschen

Många AI-lösningar och funktioner har en stor potential att hjälpa organisationer att spara både tid och pengar i en annars tidskrävande och vanligtvis kostsam process. Att automatisera exempelvis urvalsprocessen kan göra att det steget går på nolltid, vilket frigör tid för rekryterare. Men flera lösningar kan också bidra till ökad kvalitet i rekryteringsarbetet. AI-utvecklad urvalsfunktion kan exempelvis utöver tidsbesparing också bidra till ett mer systematiskt urval, vilket minskar risken för diskriminering och förbättrar träffsäkerheten i urvalet. En bra utvecklad AI kan också lära sig av organisationernas rekryteringsarbeten för att hitta mönster, viktiga faktorer och matcha på saker som en människa kanske inte hade hittat mönstret i. Kort sammanfattat kan den stora potentialen alltså bland annat ses i:

  • Intelligent matchning: AI kan analysera tusentals CV:n och profiler på nolltid, identifiera de bäst lämpade kandidaterna baserat på rätt faktorer.
  • Prediktiv analys: Genom att lära sig från tidigare framgångsrika anställningar kan AI förutse vilka kandidater som har störst chans att lyckas i en viss roll.
  • Objektiv screening: En av AI:s mest lovande aspekter är dess potential att minska mänsklig bias. AI-verktyg kan bedöma kandidater baserat på meriter och kvalifikationer, utan att påverkas av omedvetna fördomar.
  • Diversifierad talangpool: Genom att fokusera på kompetenser snarare än bakgrund kan AI hjälpa företag att bygga mer diverse och inkluderande arbetskraft.

Kandidatupplevelsen - inte bara positiv..?!

En viktig aspekt i allt arbete organisationer gör kopplat till rekrytering är att också tänka på kandidatupplevelsen. Och kopplat till just kandidatupplevelsen så ser vi att AI kan ge både positiva och negativa resultat. AI kan å ena sidan förbättra förutsättningar för god och effektiv kommunikation med kandidaterna. Å andra sidan upplever enligt flera studier kandidater att AI ofta gör upplevelsen sämre då de saknar den mänskliga touchen. Så AI kopplat till kandidatupplevelsen;

  • Chattbots och virtuella assistenter: Ger snabba svar på kandidatfrågor dygnet runt.
  • Möjlighet till personlig kommunikation: AI kan skräddarsy meddelanden och uppdateringar baserat på kandidatens profil och stadie i processen.
  • Risk för opersonlig kommunikation: Chattbotar och automeddelanden kan ibland uppfattas som opersonliga och känslan av distans mellan kandidat och företag kan infinna sig.

Utmaningar och risker med AI i rekryteringsbranchen

Medan AI erbjuder många fördelar, finns det också utmaningar att hantera. Algoritmer tränas av människor och även om möjligheten att få mindre bias i rekryteringsprocessen finns med hjälp av AI måste vi också förstå att vid mänsklig träning av AI finns också en stor risk att mänskliga biaser överförs till AI:n som tränas. Det är därför viktigt vid val av lösning och funktion att granska och förstå hur algoritmen har tränats och med vilken data. Med AI finns också risken att vi kan förlora kontrollen och transparensen om algoritmerna blir för komplicerade. Utan insyn i hur AIfungerar riskerar vi att den diskriminerar utan vår förståelse, vilket kan påverka kandidatupplevelsen negativt. Utmaningar och risker med AI kan kort sammanfattas:

  • Bias utan att vi vet det: AI:n tränas av människor som kan överföra sina bias till AI:n. Vi tenderar på att lita på AI:n och det kan göra att vi blir omedvetna om bias som AI:n har.
  • Förlorad kontroll: AI-lösningar kan ibland bara implementeras utan att vi vet grunderna den arbetar på - vilket gör att vi kan tappa kontrollen för vad som egentligen händer i våra processer.

Framtidsutsikter

Framtidens rekrytering kommer sannolikt att bestå av en sömlös relation och integration mellan AI-lösningar och mänskligt mer manuellt arbete. När man som HR-praktiker funderar på att implementera en AI-lösning är det viktigt att fråga sig varför? det är också viktigt att förstå behovet och sedan inte bara köpa lösningen utan granskning, utan istället sätta sig in i grunderna för vilken AI:n bygger på. Några saker som vi kan tro när det kommer till AI kopplat till rekrytering framåt är:

  • Hybrida rekryteringsmodeller: AI hanterar tidskrävande uppgifter, vilket frigör rekryterare att fokusera på strategiska och interpersonella aspekter.
  • Kontinuerlig inlärning och förbättring: AI-system kommer att bli alltmer sofistikerade, lärande från varje interaktion och resultat.
  • Bredare kompetensbaserad rekrytering: Fokus skiftar från traditionella kvalifikationer till en mer holistisk bedömning av kandidaters förmågor och potential.

Slutsats

AI:s intåg i rekrytering markerar början på en ny era av effektivitet, rättvisa och datadriven beslutsfattning. Genom att omfamna dessa teknologier, samtidigt som vi bevarar den mänskliga touchen, kan företag positionera sig för att attrahera och behålla de bästa talangerna i en allt mer konkurrensutsatt arbetsmarknad.